Invigning byggnadsminne med Draupner

Invigning av byggnadsminne den 22 maj 2022

Länsstyrelsen i Gävleborg har förklarat det unikt välbevarade Godtemplarhuset i Kallmyr som byggnadsminne. Att detta viktiga kulturarv får ett så starkt skydd måste firas – och vad kunde passa bättre än en invigningskonsert med folkmusikgruppen Draupner! Byggnadsminnet invigs av representanter för Länsstyrelsen och Länsmuseet, det blir fika och tårta, guidad rundvandring, samt förtrollande vacker hälsingemusik med lokal anknytning.

Byggnader med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde kan förklaras som byggnadsminne av länsstyrelsen. Föreningen Ljusbringaren kan nu stolt meddela att landshövding Per Bill, med byggnadsantikvarie Carina Lindqvist som föredragande, har fattat beslut om att förklara Kallmyr godtemplarhus som byggnadsminne med stöd av kulturmiljölagen. Det är det enda föreningshuset och samlingslokalen i Ljusdals kommun som erhållit denna status. Syftet är att bevara spår av historien som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle och att garantera människors rätt till en viktig del av kulturarvet. Godtemplarhuset i Kallmyr ger en i det närmaste unik bild av hur en nyuppförd logebyggnad kunde se ut i en by på landsbygden vid 1900-talets början. Folkrörelsernas byggnader blev betydelsefulla mötesplatser för många människor och platser för bland annat föreläsningar, teater, sång och musik. Än idag har denna unika kulturmiljö och mötesplats samma funktion som för ett århundrade sedan.

Program

14:00 Invigning av byggnadsminne

Följande invigningstalare kommer att berätta om Godtemplarhuset och vad det innebär att byggnaden förklaras som byggnadsminne.

  • Bengt Larsson, ordförande i Ljusbringaren
  • Daniel Olsson, byggnadsantikvarie vid Länsmuseet
  • Carina Lindqvist, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen

14:30 Fika och tårta

Vi firar invigningen av byggnadsminnet med kaffe och tårta.

14:50 Från From-Olle till Musik i Kallmyr

Ljusdals bygdegårdsförening presenterar sitt projekt “Från From-Olle till Musik i Kallmyr – en virtuell musikalisk resa i tid och rum” som genomförts under 2021 och stötts av Kulturens kapillärer och Region Gävleborg. Resultatet är en interaktiv virtuell rundtur i Kallmyr godtemplarhus och kringliggande byar, där musiken är den röda tråden genom historien. Projektet har samarbetat med musikerna i Draupner och deras tolkningar av den lokale legenden och storspelmannen From-Olle är integrerade i den digitala upplevelsen.

15:00 Invigningskonsert med Draupner

Ingen artist skulle passa bättre att inviga godtemplarhuset som byggnadsminne än folkmusikgruppen Draupner, som består av Görgen Antonsson, Henning Andersson och Tomas Lindberg. När Ljusdals bygdegårdsförening startade sin konsertserie Musik i Kallmyr här, drog Draupner fullt hus på premiären. Två år senare kom de tillbaka för att fira gruppens 25-årsjubileum. Görgen Antonsson, som är riksspelman, har sina släktrötter på mammans sida i Kallmyr. Hon är född och uppvuxen i byn och Görgens morfar spelade teater på godtemplarhusets scen under 1930-talet. Storspelmannen From-Olle föddes ett par kilometer från platsen. Han är en stor inspirationskälla för Draupner och deras musik kan beskrivas som lika ståtlig som de fönsterrika Hälsingegårdarna – eller självaste godtemplarhuset i Kallmyr.

16:15 Guidad visning av godtemplarhuset

Efter konserten, har den som vill, möjlighet att få en guidad rundvandring i godtemplarhuset av föreningen Ljusbringarens ordförande Bengt Larsson. Han berättar om byggnadens historia, hur den kom till och hur den räddades från att förfalla 1975, samt vad som hänt sedan dess. 

Förköp biljetter

Datum: Söndagen den 22 maj 2022

Inträde: 180 kr (inkluderar fika med tårta)

Swisha gärna inträdet i förväg till 1234 79 29 09, så säkrar du din plats och underlättar vår planering. Skriv “Invigning” och ditt namn som meddelande.

Facebook-event

Du kan också anmäla dig till evenemanget via Facebook (observera dock att bara förköpta biljetter räknas som bokad plats). Du får hemskt gärna hjälpa oss att sprida evenemanget till dina vänner på Facebook.

Vägbeskrivning till Kallmyr godtemplarhus:
https://goo.gl/maps/9rP1pRKFFYoPCHDB6

För frågor eller mer information kontakta:

Bengt Larsson
E-post: musik@kallmyr.se
Telefon: 0651-38044
Mobil: 070-658 71 24

Arrangör: Föreningen Ljusbringaren i samarbete med Ljusdals bygdegårdsförening, Bygdegårdarnas riksförbund och Kulturrådet.